myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

CORONAVIRUS. Dr. Gabriel Diaconu: „E o chestiune de luni până când numărul infecțiilor va reîncepe să crească”

  • Apreciez !Nu-mi place !-10
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Psihiatrul Gabriel Diaconu a explicat recent pe pagina sa de facebook despre cât de periculoasă este tulpina Delta a coronavirusului.

Multă lume mă întreabă de noile tulpini de SARS-CoV-2, virusul care produce COVID. După schimbarea taxonomiei (clasificării) de către OMS, variantele virale au primit litere ale alfabetului grecesc, în locul denumirii lor ”geografice” care predispunea la diverse confuzii. Se consideră că Alpha este prima variantă înregistrată, sușa Wuhan (China), și din care descind toate celelalte, evoluată ulterior în Beta, Gamma șamd. În prezent două tulpini sunt considerate de interes, mai exact Delta, respectiv Delta Plus. Delta Plus este o linie separată de descendență din Delta, comună în privința caracteristicilor unor gene care sunt implicate în sinteza proteinei Spike cu varianta Beta, sau ”mutația Kent” britanică.

Drept urmare este considerată de unii specialiști, la acest moment, drept o ”super-variantă”, atât privind infecțiozitatea dar și capacitatea de bypass a sistemului imun. Delta Plus ne îngrijorează foarte tare, medical.
Mutageneza virusurilor în plină epidemie este un fenomen cu două domenii de imprevizibil: unul care poate fi cartat, și prezis cu un grad de fidelitate acceptabil, să-i spunem ”imprevizibil previzibil”, dat fiind caracterul de ”clichet” al evoluției spre neutralitate a unor alele/ polimorfisme genetice (în timp inactivate, sau degenerate). Cealaltă este marele ceasornicar orb, caracterul vieții de-a fii complet neprietenoasă. Noi îi spunem ”haos”.
Apariția variantei Delta a făcut parte din imprevizibilul previzibil, dincolo de faptul că a făcut ravagii în India. Delta Plus, însă, nu. Delta Plus s-ar putea să creeze haos.
La acest moment, privind la evoluția epidemică în România, dar și genealogia cunoscută a variantelor de coronavirus în lume/ pe glob, câteva lucruri devin evidente:
1. E o chestiune de luni până când numărul infecțiilor cu COVID va reîncepe să crească. Termenul ”val” este impropriu atâta vreme cât vaccinarea continuă, și rămâne un stăvilar în calea conectomicii virale, i.e. distanței oarecare pe care trebuie să o parcurgă virusul între două gazde vulnerabile.
2. E o chestiune de luni până când o variantă de coronavirus va putea să treacă de bariera imună obținută de individ fie prin boală, fie prin vaccin.
3. Drept urmare, este foarte posibil că vaccinarea anti-COVID va intra în practica periodică de imunizare a populației, similar cu campania de vaccinare anti-gripală.
4. Observațiile actuale, cel puțin cele din Israel, că infecțiile observate cu Delta la cei vaccinați sunt, cel mai probabil, cauzate de un viciu statistic, nicidecum de o predispoziție a celor vaccinați de a contacta noua sușă (variantă).
5. Pe de altă parte, ce-ar fi trebuit să reținem deja, ca strategie de sănătate publică, e că ce e astăzi în Hanoi, mâine e în Buenos Aires. Și cu transformările dureroase, durabile în ce privește circulația oamenilor pe mari distanțe (aeroportuar, feroviar, maritim rutier etc), plasa de siguranță nu e perfectă.
6. Avem, astăzi, un mic focar de COVID cu variantă Delta în Argeș. E greu de zis/ prezis/ estimat încotro o va lua, dacă mâine merge spre Moldova sau poimâine ajunge la Botoșani. Regula e ”un focar oriunde, un focar pretutindeni”.
7. De ce rămân cifrele pandemice mici în România, în pofida tuturor de mai sus? Pentru că avem încă suficiente insule de imunitate, și o mobilitate oarecare care ne protejează, respectiv campanii de imunizare de jur împrejur, sensibil mai performante decât a noastră (cel puțin în Occident).
Și totuși, curbarea răspândirii unui agent/ vector viral până la punctul la care nu mai este epidemic/ pandemic nu va putea fi făcută prin extincția lui, cât prin evoluția populației, respectiv adaptarea gazdei (a omului).
Biologic, omul se va adapta la virus. Propteaua dată de știință, folosirea de vaccinuri, va avea unic rezultat umanitar că această ”adaptare” se va face cu mai puțină pierdere de vieți omenești. La fel de bine cum relația dintre virus și vaccin este totuși una de tip iepure/ broască țestoasă. Virusul rămâne mereu cu un pas înaintea vaccinului.
Speranțele noastre se îndreaptă spre posibilitatea că a) imunitatea celulară (mult mai versatilă) este capabilă să ”recunoască” și să neutralizeze coronavirus pe măsură ce e expusă succesiv la valuri de infecție, respectiv b) că vaccinarea devine, treptat, mai adoptabilă în populații.
Paradoxul adoptabilității vaccinului anti-COVID în populație este că, cel mai probabil, se va întâmpla tot sub presiunea terorii și a fricii imense de boală, și de moarte.
Alternativa de a face vaccinarea anti-COVID obligatorie (similar purtării centurii de siguranță, sau a trusei de prim ajutor) se împiedică de diverse chestiuni particulare actului medical, sau politicilor de sănătate publică, vis-a-vis de povara medicală/ economică a pandemiei de COVID. Ca o ironie, deși avem 4 milioane de victime, sute de milioane de infectați/ vindecați, trilioane de dolari pierdute în dezastrul economic înconjurător, conducerile lumii consideră, încă, morbiditatea COVID ca fiind incompatibilă cu vaccinarea obligatorie. E un lucru pe care medical va trebui să-l acceptăm.
În cele din urmă lupta aceasta pe care am dus-o, în ultimul an și jumătate, cu ”noul coronavirus” va fi păzit mulți oameni de un deznodământ fatal. Pentru deocamdată. Înveți, în meseria de doctor, să îți ajustezi realitățile și expectativele pe măsură ce viața merge înainte.
Da, mă uit la știrile despre Delta/ Delta Plus. Avem, acum, suficientă știință încât un nou 2020 să nu se repete, poate chiar mai rău, în România?
Da. Circuite făcute, doctori familiarizați deja cu patologia, algoritme de lucru perfecționate, scheme de tratament cu suport empiric deja solid, și vaccin.
Nu avem, din păcate, epidemiologi mai mulți, DSP-uri mai performante, o digitalizare elastică și robustă. Iar deocamdată nu pare să deranjeze pe nimeni că n-avem. Pentru că avem de altele, și alte priorități.
Criza, spun unii, e mama oportunității. Alții spun că e copilul bastard al prostiei. Depinde cum privești la problemă”, a scris Gabriel Diaconu.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Willy
-12 #1 Willy 06-07-2021 01:30
Sunt indignat de aparitia unor astfel de articole la ore din astea din noapte. De ce? Pai dimineata, cititorii in loc sa inceapa ziua linistiti la o cafeluta "rasfoind" cu mouseul ziarul online, vor fi bombardati din start cu scandal sub forma de latraturi propagandistice putinist latriniste etalate in mare forta si cu decibelii la maximum de catre latraul nostru de serviciu. Nu ii mai zic numele ca deja ma incurc si eu de la cate pseudonime are... Si daca nici eu nu ii mai stiu naravul, atunci cine?
De aceea intreb: nu ati putea da asemenea articole mai pe la pranz cand deja de la atata interactiune cu semenii noastri suntem deja trasi cu cheia iar latraturile nu ne mai deranjeaza?
Multumesc.
Citat | Raportează către un administrator
Raoke Kaka
+7 #2 Raoke Kaka 06-07-2021 06:57
Asa rau a ajuns propaganda covidului? Explica ce si cum un "psihopupu"?
In loc sa analizeze comportamentul deviant al propagandistilo r care se bucura când mor sau sunt raniti oamenii pe sosele?....Lăsâ nd dereglații la o parte, cum naiba sa prezinti tu părerile unui habarnist in domeniu?...cum? ... Ca respectivul e cu nebunii, nu cu virusache.
Ca maine ne trezim ca vor fi postate "articole" semnate de propagandistii latrai de noapte... Diribau sau manivelele mai raman sa ne "explice"...
Citat | Raportează către un administrator
Willy
-9 #3 Willy 06-07-2021 10:26
Citez pe Raoke Kaka:
Asa rau a ajuns propaganda covidului? Explica ce si cum un "psihopupu"?
In loc sa analizeze comportamentul deviant al propagandistilor care se bucura când mor sau sunt raniti oamenii pe sosele?....Lăsând dereglații la o parte, cum naiba sa prezinti tu părerile unui habarnist in domeniu?...cum?... Ca respectivul e cu nebunii, nu cu virusache.
Ca maine ne trezim ca vor fi postate "articole" semnate de propagandistii latrai de noapte... Diribau sau manivelele mai raman sa ne "explice"...

Corect. Dati direct comentariile putinistului latrau pe post de articole ca si asa in opinia lui alea trebuie publicate. Cine se plangea mereu de continutul articolelor si incepe varsatul dejectiilor cu "mai bine sa citim... etc, etc, etc" si dupa aia ne pune citate de pe Sputnik si RT? Cine oare, cine? Ca ca barbughe alias kaka maka sau mai stiu eu ce pseudonime feminine foloseste trollul zero barat, nimeni nu e mai "bine" informat via Sputnik sau RT. Ce mai atata tura vura. Si asa ii place latraului sa copieze dumele altora si sa se desfasoare pe siteul de sustinere a propagandei moscovite.
Citat | Raportează către un administrator
Willy
-10 #4 Willy 06-07-2021 10:32
kaka maka ziceai ieri ca exagerez ca te consider barbughe travestit. Atunci cum ne explici si noua ca in latraturile tale folosesti aceleasi vrajeli si cuvinte pe care le imprastie barbughe inca de pe vremea cand se semna Costea? Ha? Intreb retoric, nu mai raspunde ca stim...
Ce mai tura vura, ne-am lamurit pe deplin din ce este format septelul propagandist putinist: dintr-un singur latrau si ala fraier parlit care jongleaza printre fel de fel de pseudonime. De aia este el suparat pe Pfizer si Moderna ca nu poate merge in Rusia sa isi cheltuie rublele decat vaccinat cu Sputnik, iar Sputnik nu se serveste in UE?
Citat | Raportează către un administrator
Raoke Kaka
+4 #5 Raoke Kaka 06-07-2021 11:22
Latraul de noapte, fara casa, fara masa... demonstreaza cui mai avea vreun dubiu ca este obsedat de "barbughe".... ce viata trista poti avea cand nu te lasa obsesiile sa dormi ca oamenii ... nu e cazul la el?... Latrau fiind are un alt ritm biologic...? Aia este.... caine fiind pazeste noaptea perimetrul. El stie tot, cunoaste tot, cine nu e cu el este "latrinist, moscovit, sputnicar, putinist".... De ce nu merge la ala din poza? Amandoi cu sars-cov, poate ii face o reducere la consult....ca bine tot nu are cum sa il faca.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate.



 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 02 Iun 2023
Euro   Euro   EUR   4.9633   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6099   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7790   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0913   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2599   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4361   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5377   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   133.7300   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeţi că şoferii RATVB vor intra în grevă generală?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter