myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

BRAȘOV. Ce să (nu) facem după 15 mai? Răspunde dr. Andreea Moldovan

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Într-un dialog online cu senatorul USR de Brașov Allen Coliban, dr. Andreea Moldovan (foto), director medical al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov și membră în Comisia națională pentru managementul clinic și epidemiologic al COVID-19, a oferit răspunsuri unor întrebări care îi frământă pe mulți în această perioadă. Printre acestea, ce se va întâmpla după 15 mai, care sunt simptomele frecvent întâlnite în SARS-Cov2, ce se întâmplă cu gravidele și cu copiii confirmați pozitiv și cât (de mult/puțin) se testează la Brașov.

Iată o parte din „interviu” pe care îl puteți urmări integral aici.

Ce înseamnă data de 15 mai din perspectiva dumneavoastră?

Andreea Moldovan: Fac apel la oameni să respecte regulile în continuare. Pentru că acest 15 mai nu este o dată care să separe perioada cu risc de una fără risc și să ne lase să fim liberi și absolut fără nici un fel de problemă. Este doar o dată calendaristică, dar care, în fapt, nu schimbă foarte mult lucrurile. Și atunci toate aceste măsuri de igienă a mâinilor, de distanțare socială, de purtare corectă a măștilor de protecție, de evitare a deplasărilor în zone aglomerate, de evitare a întâlnirilor, a adunărilor sunt convinsă că trebuie în continuare respectate. Orice abatere de la ele se va simți foarte rapid.

Ce capacitate de testare COVID-19 avem în prezent?

AM: Am început cu doar două centre de testare în toată țara. Între timp, s-au pus la punct mai multe centre. În prezent, s-a ajuns la o capacitate de testare de pâna la 16.000 de teste pe zi. Aceasta poate crește și mai mult și probabil într-un orizont de timp nu foarte lung vom putea ajunge la 20.000.

Câte teste se fac în Brașov zilnic, în contextul în care spuneți că nici medicii nu sunt testați suficient?

AM: Pot să vă spun că sunt 4 centre care fac în prezent testări. Cu o capacitate, poate, în jur de 4-500 de teste pe zi. Nu este o cifră exactă, dar estimând cât face fiecare dintre ele... Cred totuși că 500 se fac pe zi, în condițiile în care se lucrează și sâmbăta și duminica.

Ce se întâmplă cu femeile însărcinate sau cu cele care au au nou născuți în Brașov? Am înțeles că e dificil să găsești medici pediatri. Unde să duci nou-născuții la control?

AM: Practic, Maternitatea din Brașov este maternitate COVID și acolo sunt supravegheate gravidele COVID pozitive. Acolo pot să nască. În ceea ce privește abordarea nou-născutului, aici sunt aspecte dificile în practică, pentru că studiile disponibile până în prezent recomandă separarea nou-născutului de mamă pentru a scădea riscul de transmitere a infecției de la mamă către nou-născut. Asta ținând cont de vârsta mică a copilului, de plămânii care sunt încă imaturi și încă nu foarte pregătiți să facă față infecției cu un astfel de virus.

Ce se întâmplă procedural cu un copil, în situația în care am vorbi de ambii părinți pozitivi?

AM: De obicei se încurajează ca o persoană tânără din anturaj să aibă grijă la domiciliu de acel copil care intră astfel în autoizolare. Copilul fiind contact cu părinții diagnosticați pozitiv, conduita recomandată e autoizolarea. Se dorește să fie în grija unor persoane tinere, pentru ca în cazul în care și copilul este infectat și transmite boala mai departe să nu fie de așteptat să apară forme severe.

E valabilă procedura de tratament cu plasmă? Fratele meu, care a fost infectat, ar vrea sa doneze.

AM: Este o metodă în fază experimentală, însă una avansată. În țară există 3 aparate de colectare a plasmei, s-a început colectarea. Părerea mea este că e o metodă care trebuie încercată pentru că, cel puțin teoretic și din experiența aplicată în hematologie, ar trebui să aibă rezultate bune.

(nota red. – la ora acestor declarații nu ajunsese la Brașov aparatul de plasmafereză)

Care sunt cele mai dese simptome de COVID?

AM: Frisoane, temperatură, dar nu neapărat valori mari, nas care curge, gât care doare, tuse, dureri musculare, articulare, diaree, pierderea gustului și a mirosului, dureri de cap și toracale.

Ținând cont că marea majoritate a spitalelor nu au stații de epurare este acesta un risc de transmitere COVID?

AM: Este o problemă, nu numai pentru coronavirus, dar și pentru alte virusuri, microbi și fungi. Cred că acest aspect al stațiilor de epurare obligatorii pentru spitale ar trebui reluat mult mai ferm și să devină un criteriu pentru toate acele acreditări pe care le au spitalele.

Dacă ai alte întrebări, te rog să le lași în comentarii și le voi adresa data viitoare când Dna Moldovan va fi prezentă la «Jurnal de criză»”, încheie Allen Coliban.

Citiți și:

CORONAVIRUS. Măsurile de relaxare de după 15 mai. Puteți face și alte propuneri autorităților

Foto: captură video Pro TV

 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate.



 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 02 Iun 2023
Euro   Euro   EUR   4.9633   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6099   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7790   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0913   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2599   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4361   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5377   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   133.7300   Scădere
Anunturi MyTEX

Credeţi că şoferii RATVB vor intra în grevă generală?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter