myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

BRAȘOV. „Reconfigurare de traseu” pentru bolnavii și suspecții de COVID-19

  • Apreciez !Nu-mi place !+1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

După ce, inițial, autoritățile au decis ca doar anumite spitale să intre în lupta cu nou coronavirus, pentru a nu împrăștia infecția în întreg sistemul sanitar, în ultimele zile s-au făcut „reconfigurări de traseu”, pe care le puteți vedea pe schema (foto 2, detalii foto 3 și 4) pusă la dispoziție de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brașov.

Astfel, în afară de Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, vârful de lance în mod evident, fuseseră stabilite două unități-suport: Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, Spitalul de Neurologie și Psihiatrie.

Chiar dacă Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) fusese declarat non-COVID, a fost creată secția ATI COVID-19 la parter, aici fiind singurele paturi echipate complet și care dispun de personal specializat pentru Terapie Intensivă.

În plus, în pavilionul central al celui mai mare spital din județ există secții cu circuite separate pentru eventualii pacienți infectați, dar care au și alte patologii, mai ales cei cu suferințe acute, care au nevoie de intervenții chirurgicale. 
Și Spitalul Tractorul (parte a SCJU) a intrat în horă, iar Spitalul General CF (CFR) a devenit recent unitate-suport COVID-19.

Însă, dacă acestea sunt exclusiv pentru pacienții suspecți de infectare cu coronavirus, Maternitatea, Spitalul Municipal Săcele, Spitalul Clinic Județean de Urgență pentru Copii Brașov au doar circuite separate pentru aceștia, în rest tratând și alte patologii. Spitalul Municipal Făgăraș, a cărui conducere a luptat pentru scoaterea unității sanitare din lista celor suport COVID-19, și Spitalul din Rupea, tratează, în secția de infecțioase, pacienți cu COVID, având zone de așteptare pentru cei testați.

Spitalul Județean Sf. Gheorghe este unitate-suport COVID-19 pentru pacienții operați de urgență la SCJU Brașov și care sunt și confirmați pozitiv, ei fiind transferați pentru perioada postoperatorie.

Potrivit schemei DSP, copiii infectați și care au nevoie de intervenții chirurgicale sunt transferați la Spitalul de Copii Sibiu, care e exclusiv COVID.

Spitalul de Boli Infecțioase extins în curte și în alte unități

Pe de altă parte, și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase s-a „extins”, pentru alte afecțiuni contagioase, prin spitalele din municipiu și din județ: Codlea, Zărnești, Săcele. Toţi pacienţii cu afecţiuni respiratorii, pneumonii şi gripă au fost preluați de la jumătatea lunii martie de către Spitalul de Pneumoftiziologie și 20 de paturi sunt și la Zărnești. La Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii sunt tratați toţi copiii cu alte afecţiuni infecto-contagioase decât cele cu COVID-19, care erau tratați până atunci la Infecțioase.

„Pacienții noștri, alții decât cei cu coronavirus, sunt tratați prin spitale din județ. De exemplu, cei cu Clostridium sunt la Săcele și Zărnești. Pe cei cu hepatite cronice virale și pe cei cu HIV îi tratăm în containerele medicale amenajate în curte”, a precizat dr. Andreea Moldovan (foto 1), director medical al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov și membră în Comisia națională pentru managementul clinic și epidemiologic al COVID-19.

Izolați în așteptarea rezultatelor

Dr. Moldovan ne-a explicat și care este traseul parcurs de către pacienții suspecți de infectare cu SARS-CoV2, care se regăsește și în schema alăturată: „Pacienții ajung la UPU-SMURD sau la noi, la Infecțioase, de obicei cu ambulanța, puțini sunt cei care vin pe picioare, a ajuns la ei mesajul cu apelul la 112. Sunt consultați, li se face testul pentru PCR, cu exudat nazal și faringian laolaltă, iar cei cu stare bună sunt trimiși acasă, în izolare, iar fișele lor ajung la DSP. Dacă sunt conformați pozitiv, sunt preluați cu ambulanța și aduși la noi la spital. Rămân aici sau Cei care au febră sau în urma radiografiei ori a analizelor de sânge prezintă un risc mai mare de a fi fost infectați ori sunt contacți sunt trimiși de la noi în așteptarea rezultatelor la Spitalul CFR sau la Tractorul. Există posibilitatea, mai ales la CFR, dar din câte știu și Tractorul s-a organizat de așa natură ca fiecare pacient să fie internat într-un salon separat pentru 24 de ore, până primește rezultatele testelor. Faptul că este câte o persoană în salon este benefic, pentru că astfel se previne infectarea cu noul coronavirus a celor care sunt testați negativ. Cei care trec pe la UPU-SMURD pot fi puși în așteptare într-o zonă separată din Spitalul Județean. Cei confirmați pozitiv sunt internați la noi, la Pneumoftiziologie sau la Neurologie. Distribuirea se face în funcție de locurile libere – avem o aplicație informatică în care le înscriem – de gravitatea simptomelor și de alte criterii. De exemplu, am avut o familie cu copii, care nu puteau sta la Neurologie și au fost la Infecțioase. La Maternitate, mamele testate pozitiv cu noul coronavirus sunt mutate altă unitate pentru monitorizare după naștere, iar nou-născuții rămân acolo în izolare”.

Sanatoriul de Nevroze proaspăt intrat în circuit

O noutate importantă este că, de câteva zile, pacienții cu COVID-19 ajung și la Sanatoriul de Nevroze de la Predeal, după ce, inițial, a fost folosit pentru izolarea cadrelor medicale de la Spitalul de Psihiatrie și Neurologie. Este vorba de pacienții asimptomatici sau care sunt vindecați clinic, dar nu și virusologic, adică nu mai au simptome, dar testele pentru coronavirus sunt în continuare pozitive.

„La Predeal vor fi transferați pacienții asimptomatici și care au devenit asimptomatici. Ei trebuie să primească rezultate negative, pentru a putea fi externați. Am avut situații în care pacienți care se simțeau bine au stat peste trei săptămâni internați așteptând negativarea testului. La Sanatoriu există condiții de cazare civilizate și vrem să evităm «colmatarea» celorlalte spitale cu asemenea cazuri”, a mai explicat dr. Andreea Moldovan.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 02 Iun 2023
Euro   Euro   EUR   4.9633   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6099   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7790   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0913   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2599   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4361   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5377   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   133.7300   Scădere
Anunturi MyTEX

Credeţi că şoferii RATVB vor intra în grevă generală?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter