myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

BRAȘOV. Cei trei „PETrică” vor da din nou tichete pentru bilete RATBV

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Cum prevederile Hotărârii de Guvern nr. 1.074/2021, prin care se introduce sistemul Garanție-Returnare, nu au intrat în vigoare la 1 octombrie, așa cum era anunțat, iar Ministerul Mediului are în dezbatere publică un proiect de prorogare a termenului pentru 30 noiembrie 2023, Primăria Brașov va continua proiectul „PETrică”. Este vorba despre cele trei sisteme automate de tip RVM (Reverse Vending Machine - distribuitor automat reversibil) pentru colectarea ambalajelor reciclabile - PET-uri, sticle și doze de aluminiu - instalate în cartierele Valea Cetății, Astra și zona Gării, care le permit celor care reciclează să călătorească gratuit cu mijloacele de transport RATBV.

După intrarea în vigoare a Hotărârii Consiliului Local nr. 792/2022 privind prelungirea campaniei «Bine faci, bine primești!» și semnarea actelor adiționale subsecvente, brașovenii vor putea primi, din nou, titluri de călătorie pentru transportul în comun. Conform estimărilor, termenul pentru reluarea preschimbării tichetelor eliberate de cele trei sisteme în bilete RATBV este săptămâna 10 – 16 octombrie”, a precizat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov.

Peste 4,2 milioane de recipiente colectate

Primul sistem, PETrică I, a fost amplasat în Livada Poștei cu ocazia primei ediții a Forumului Orașelor Verzi, în septembrie 2021, iar în luna martie 2022 a fost mutat în cartierul Valea Cetății. În cele 13 luni de funcționare, PETrică I a reușit să colecteze peste 1 milion de PET-uri, doze de aluminiu și sticle – 1.417.054 recipiente colectate în 391 de zile, cu o medie zilnică de 3.624 de ambalaje.

PETrică II, montat în cartierul Astra, a colectat, începând cu 7 ianuarie 2022, 1.566.090 ambalaje reciclabile, fiind cel mai eficient dintre cele 3, cu o medie zilnică de 5.779 ambalaje.

Pe 18 februarie 2022, pe B-dul Victoriei - zona pietonală din fața complexului comercial (fost) Rapid - a fost pus în funcțiune și cel de al treilea sistem automat de tip RVM. Și PETrică III și-a dovedit eficiența, cele 1.301.120 de recipiente colectate până în prezent, cu o medie zilnică de 5.707 ambalaje, clasându-l pe locul 2, într-un top al eficienței.

De la începerea programului au fost colectate 1.837.503 de PET-uri la cele trei automate, 1.482.908 de doze de aluminiu și 963.853 de sticle, adică un total de 4.284.264 recipiente. 

Rata de schimb rămâne 50 de ambalaje pentru două călătorii

Programul PETrică a fost lansat ca proiect-pilot, pentru a atrage atenția brașovenilor asupra necesității implicării fiecăruia dintre noi în protejarea mediului și oferă posibilitatea obținerii, în schimbul a cincizeci de ambalaje reciclate, a două călătorii valabile pe liniile din municipiu ale RATBV, încărcate pe un card nominal eliberat de operatorul de transport. Fiecare sistem „PETrică“ este compus din 3 echipamente de reciclare, fiecare specializat pentru unul dintre cele trei tipuri de reciclabile (PET-uri, sticle sau doze de aluminiu). Aparatele sunt dotate cu senzori speciali, care recunosc aceste tipuri de ambalaje. Ambalajele trebuie sa fie cât mai apropiate de forma reală, nu strivite sau turtite, cu cod de bare, unde este cazul, cu sau fără capac. Aparatele sunt furnizate de Envipco/ În cadrul parteneriatului, Brai-Cata se ocupă de managementul deșeurilor colectate de cele trei aparate.

Sistemele automate de colectare „PETrică“, instalate de municipalitate împreună cu cei doi parteneri Envipco și Brai-Cata, erau prevăzute să funcționeze până la 1 octombrie 2022, dată la care trebuia introdus și în țara noastră sistemul din alte țări europene, respectiv sistemul garanție-returnare (SGR), prin care consumatorii trebuie să plătească magazinului o garanție în bani pentru orice ambalaj de băutură cumpărat, sumă pe care o recuperează la returnarea ambalajului.

Programul de funcționare a celor trei sisteme de colectare a ambalajelor reciclabile este de luni până duminică, în intervalul 8.00-18.00.

 

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Willy
-2 #1 Willy 04-10-2022 09:50
Mai bine le duc la LIDL si Kaufland. In loc sa dea maxim 10 bilete per persoana ei te pun sa bagi o bascula de recipiente pentru o mizerie de 2 calatorii. Userisme. Huooooo!
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 27 Ian 2023
Euro   Euro   EUR   4.8922   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.4928   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.5612   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.8793   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2384   Stagnare
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3738   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5013   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   126.1500   Creștere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeți că vor apărea și alte focare de gripă aviară în județul Brașov?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter