myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

BRAȘOV. Compania aeriană LOT, interesată să opereze pe Aeroport / Stadiul lucrărilor

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Înfrăţirea municipiului Braşov cu oraşul Cracovia, al doilea ca mărime din Polonia, colaborarea economică şi interesul companiei aeriene LOT de a opera pe viitorul aeroport de la Ghimbav au fost principalele teme de discuţie în întâlnirile pe care ambasadorul Poloniei la Bucureşti, Excelența Sa Maciej Lang, le-a avut cu autorităţile locale braşovene. E.S. dl ambasador a fost însoțit de șeful Secției Consulare, consul Jarosław Szkirpan, și de consulul onorific al Republicii Polone la Brașov, dl. Janusz Wiesław Szaliński.

Primii pași spre înfrățire Brașov - Cracovia

În ce priveşte înfrăţirea Braşovului cu Cracovia, diplomatul polonez şi primarul municipiului Braşov, Allen Coliban, au stabilit că, în următoarea perioadă, relaţia dintre cele două municipalităţi se va axa pe organizarea de evenimente şi activităţi culturale comune, urmând ca apoi să se accelereze procesul de formalizare a înfrăţirii, a transmis Primăria Braşov.

Cracovia este interesată de formalizarea relaţiei cu Braşovul. Cracovia este un oraş cu experienţă şi potenţial mare din puncte de vedere turistic. În trecut, era cea mai populară destinaţie de weekend din Europa, iar cooperarea şi schimbul de experienţă cu Braşovul din acest punct de vedere ar fi foarte utile. Trebuie să ne folosim experienţa, memoria, trecutul pentru a ne dezvolta oraşele”, a declarat Maciej Lang.

La rândul său, Allen Coliban a spus că cele două oraşe au în comun partea de interes turistic, cea de punere în valoare a patrimoniului, dar şi multiculturalitatea şi a menţionat că pot colabora pe partea de investiţii, în domenii precum industria auto, IT şi energie verde, dar şi din punctul de vedere al educaţiei şi pregătirii forţei de muncă, atât la nivel universitar, cât şi la cel al învăţământului dual.

„În primă fază, vom organiza evenimente şi întâlniri comune, cu caracter cultural, pentru a strânge relaţia de colaborare dintre cele două oraşe. Vor urma apoi întâlnirile la nivel de administraţii şi obţinerea avizului necesar de la Ministerul de Externe”, a precizat primarul Braşovului.

„Ştim că Rusia se va opri acolo unde va fi oprită”

Tema războiului ruso-ucrainean a fost abordată în cadrul întrevederii pe care diplomatul polonez a avut-o cu prefectul judeţului Braşov, Mihai Cătălin Văsii, şi preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ioan Veştea, a transmis, la rândul său, Instituţia Prefectului.

 „Ştim că Rusia se va opri acolo unde va fi oprită. Războiul din Ucraina este un test atât pentru România şi Polonia, cât şi pentru Europa şi Statele Unite ale Americii. Cred că există o discrepanţă în leadership-ul rus. Pe de o parte, pentru Vladimir Putin este important cum va rămâne în istorie. În schimb, pentru comandanţii militari şi pentru celelalte persoane din apropierea liderului de la Kremlin este importantă ziua de mâine, situaţia lor şi a familiilor lor, averile lor, felul în care sunt afectaţi personal de sancţiunile care îi vizează. Generalii ruşi ştiu că au pierdut acest război, în primul rând în sensul în care Rusia şi-a pierdut în Ucraina reputaţia de mare putere militară. Apoi, reputaţia lui Putin are foarte mult de suferit, iar asta s-a văzut în mai multe ocazii, cel mai recent la summitul de la Samarkand. Până acum, toată lumea îl aştepta pe Putin. Acum, toţi liderii cu care s-a întâlnit l-au lăsat să aştepte”, a spus ambasador Maciej Lang.

În prima linie a ajutorului umanitar pentru Ucraina

Prefectul Mihai Cătălin Văsii a evidențiat faptul că România și Polonia se află în prima linie a țărilor care au oferit și oferă sprijin umanitar Ucrainei, având de gestionat situația refugiaților ucraineni – cea mai mare criză de acest fel în Europa de la Al Doilea Război Mondial. „În județul Brașov, numărul refugiaților din Ucraina este mai mare decât ne așteptam pentru un județ situat în centrul țării. Acestor oameni trebuie să le asigurăm în primul rând cazare, hrană, asistență medicală. Unii dintre cei care au ales Brașovul ca loc de refugiu din calea războiului cunoșteau zona, venind anterior aici ca turiști, alții au aflat pe diverse căi că aici li se oferă condiții bune. Gestionarea acestei situații este o provocare, dar acești oameni trebuie ajutați, pentru că trăiesc o perioadă extrem de grea și sunt și ei victime ale conflictului militar declanșat de Federația Rusă împotriva țării lor”, a afirmat prefectul Mihai Cătălin Văsii.

Posibilități de cooperare economică

Un alt subiect al discuţiilor a fost reprezentat de posibilităţile de cooperare, în special economică, între judeţul Braşov şi Polonia.

„Ştiu că zona dumneavoastră are un mare potenţial în acest sens. Există circa 1.300 de companii cu capital polonez în România, însă, din păcate, prea puţine sunt în Braşov, deşi Transilvania este zona predilectă a investiţiilor poloneze în ţara dumneavoastră. Există un avantaj în schimbarea acestei stări de fapt, anume prezenţa unui Consulat onorific al Poloniei la Braşov. Vom vizita astăzi (mota red. - marți). Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav, existând interes pentru o colaborare cu compania aeriană LOT. De asemenea, cunoaştem faptul că în judeţul Braşov se fabrică produse alimentare de o foarte bună calitate – de exemplu produse lactate – care merită să fie cunoscute şi comercializate în Polonia”, a subliniat ambasadorul Maciej Lang.

Stadiul lucrărilor la Aeroport

Președintele Consiliului Județean, Adrian Ioan Veștea, a prezentat, pe scurt, stadiul lucrărilor la Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav: „Din punct de vedere al infrastructurii aeroportuare am încheiat sau suntem în fază finală de execuţie cu toate lucrările de construcţii şi instalaţii. În privinţa asigurării echipamentelor de navigaţie aeriană, am recepţionat o parte din aparatura care urmează să fie instalată pe amplasamentul aeroportului, iar în luna octombrie ne vor fi livrate ultimele echipamente. În decembrie am programat zborul cu avionul de calibrare, pentru validarea procedurilor de zbor instrumentale. La începutul anului viitor se va efectua instruirea controlorilor de trafic, iar în iunie 2023 sperăm ca primul avion să aterizeze pe acest aeroport. Ne-am bucura ca LOT Polish Airlines să se numere printre operatorii aerieni care să aibă Braşovul ca destinaţie, mai ales că municipiul şi judeţul Braşov au un potenţial foarte mare din punct de vedere economic, social, cultural şi educaţional”.

E.S. ambasadorul Republicii Polone a adus în discuție și necesitatea colaborării între autoritățile române și cele poloneze, atât la nivel central, cât și local, pentru elaborarea unei Strategii a Munților Carpați, care să stabilească un cadru coerent de dezvoltare și promovare a acestui areal, mai ales că România şi Polonia se numără printre statele membre ale Convenţiei Carpatice, alături de Ucraina, Cehia, Slovacia, Ungaria, Serbia şi Muntenegru.

 

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Willy
-2 #1 Willy 22-09-2022 01:11
„Ştim că Rusia se va opri acolo unde va fi oprită”.
Cata profunzime, cata pregatire emana aceasta propozitie. Musai de scos la imprimanta si de pus
in rama.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Ma, 28 Mar 2023
Euro   Euro   EUR   4.9481   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.5740   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6203   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.9827   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2482   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3416   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5299   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   128.5600   Creștere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

În afară de cei reținuți, credeți că mai sunt și alți polițiști din județul Brașov care iau șpagă?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter