myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

Polițiștii brașoveni își sărbătoresc cei cinci parteneri necuvântători, cu ocazia Zilei Internaționale a Câinelui / Știai că abandonarea animăluțelor se sancționează cu până la 12.000 de lei?! Alte prevederi importante!

  • Apreciez !Nu-mi place !+2
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Astăzi, 26 august, este Ziua Internațională a Câinelui, cel mai bun prieten necuvântător, o sărbătoare de care nu au uitat nici polițiști brașoveni, care au în echipă astfel de parteneri loiali.

„Indiferent de rasă sau de talie, acești blănoși au fost de-a lungul timpului cele mai iubite animale de companie din istoria omenirii, în prezent existând 335 de rase de câini recunoscute de Federația Canină Internațională. În dotarea Inspectoratului de Poliție Județean Brașov se află 5 exemplare de câini de poliție, care sunt pregătiți la orice oră să intervină alături de partenerii lor polițiști, în soluționarea cazurilor pentru care au fost antrenați, respectiv detectare explozivi, prelucrare urmă sau patrulare și intervenție”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Brașov, comisar Alina-Maria Ivan.
Adav, Bata, Tib, Bisa și Toca sunt membrii echipei de intervenție în misiunile polițiștilor brașoveni, fiind coechipieri de nădejde, pregătiți să intervină prompt în cazurile specifice muncii de poliție.
Pentru a deveni câine polițist, acesta parcurge un dresaj de specialitate, care se efectuează la Centrul Chinologic Sibiu și care cuprinde două etape de dresaj, respectiv dresaj general și dresaj de specialitate.

Dat fiind faptul că nu toți oamenii îndrăgesc animăluțele, ba chiar unii le maltratează sau le abandonează, polițiștii brașoveni amintesc prevederile legislației pe linia protecției animalelor:

-obligația de a steriliza câinii de rasă comună și metișii acestora. Nerespectarea acestei prevederi constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei, conform art. 13^2 din Ordonața de Urgență 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân.
-proprietarii sau deținătorii de câini, persoane fizice sau juridice, au obligația legală, conform art. 8 alin 4 din Ordonața de Urgență nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, de a identifica exemplarele prin microcipare. Neidentificarea câinilor constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.
-abandonarea și/sau alungarea unui animal a cărui existență depinde de îngrijirea omului, constituie contravenție, conform art. 6, lit. f din Legea 205/2004 republicată privind protecția animalelor și se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 12.000 lei.
-deţinătorii de animale au obligaţia de a asigura acestora, conform art. 5 alin.1 din Legea 205/2004 republicată privind protecția animalelor: un adăpost corespunzător, hrană şi apă suficiente, posibilitatea de mişcare suficientă, îngrijire şi atenţie, precum și asistenţă medicală. Nerespectarea acestor obligații constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 12.000 lei.
-nerespectarea obligațiilor deținătorilor de câini agresivi sau periculoși, prevăzute de art. 3, art. 4 și art. 6 din Ordonața de Urgență 55/2002 (republicată) privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi, constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.500 lei, respectiv de la 1500 lei la 3000 lei.

În conformitate cu prevederile Legii 138/2022 pentru modificarea și completarea Legii 205/2004 privind protecția animalelor, infracțiunile de cruzime față de animale se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Polițiștii brașoveni continuă acțiunile de informare cu privire la obligațiile ce le revin deținătorilor de animale de companie în ceea ce privește necesitatea sterilizării și microcipării, activitățile demarate având drept scop stoparea înmulțirii necontrolate a acestora, prevenirea abandonului câinilor și pisicilor pe domeniul public, promovarea deținerii responsabile a câinilor, precum și promovarea sănătății și bunăstării acestor specii de animale.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 02 Iun 2023
Euro   Euro   EUR   4.9633   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6099   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7790   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0913   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2599   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4361   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5377   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   133.7300   Scădere
Anunturi MyTEX

Credeţi că şoferii RATVB vor intra în grevă generală?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter