myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

BRAȘOV. „Râcă” pe producția de pulberi de exploziv, oprită de 15 ani

  • Apreciez !Nu-mi place !-3
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, a prezidat joi ședința Comisiei de Dialog Social, convocată la solicitarea CNS Cartel ALFA – Uniunea Sindicală Teritorială Filiala Brașov și având ca subiect oportunitatea investiției pentru dezvoltarea unei capacități de fabricare a pulberilor pe platforma Societății Fabrica de Pulberi S.A. Făgăraș. Discuția a fost lansată în condițiile în care - după cum acuză președintele Sindicatului Liber Nitramonia Rompiro Făgăraș, Lucian Cupu (foto 1, al doilea din dreapta) - „anumite persoane nu doresc ca pulberile să se repună în funcțiune la Făgăraș, ci la Victoria”.
„Fabricarea pulberilor de orice tip a fost sistată în România în anul 2007, odată cu reorganizarea SC UPS SA Făgăraş, în urma căreia instalaţiile de pulberi au fost preluate de Societatea Fabrica de Pulberi SA Făgăraş şi au apărut probleme în obţinerea autorizaţiei integrate de mediu.  În anul 2018, colectivul de specialişti ai societăţii a elaborat un program de revitalizare a sectorului de pulberi, care a inclus şi un studiu de fezabilitate efectuat de Iprochim Bucureşti”, a declarat Cupu.

De ce nu e bine la Victoria

În acest context, atât liderul sindical, cât şi directorul general al Societăţii Fabrica de Pulberi SA Făgăraş, ing. Monica Vlad, au arătat că o investiţie pe platforma Pirochim Victoria nu este nici oportună, nici rentabilă.
Ei au argumentat că Societatea Fabrica de Pulberi SA Făgăraş deţine deja un studiu de fezabilitate, care poate fi reactualizat în circa 3 luni (conform reprezentanţilor Iprochim Bucureşti), iar efectuarea unui studiu de fezabilitate pentru platforma Pirochim Victoria ar dura cel puţin 12 luni. De asemenea, ei au menţionat că finalizarea investiţiei pe platforma Societăţii Fabrica de Pulberi SA ar dura aproximativ 36 de luni, iar pe platforma Pirochim Victoria cel puţin 5 ani, ţinând cont şi de perioada de testare şi omologare a produsului.
Un alt argument este că valoarea investiţiei pe platforma Făgăraş ar fi mult mai mică în comparaţie cu aceea pe platforma Victoria.
„Pe platforma Societăţii Fabrica de Pulberi există deja tehnologia de producere a pulberilor şi o parte din instalaţiile necesare. Autorizarea din punct de vedere al protecţiei mediul este, din punct de vedere tehnic, mai uşor de obţinut de către Fabrica de Pulberi SA Făgăraş, în condiţiile în care aceasta deţine deja o instalaţie de reconcentrare acizi. Oraşul Victoria se află în Sit Natura 2000, o arie protejată care face parte din reţeaua europeană Natura 2000”, au mai spus cei doi.

Vor să ajungă la prim-ministru

Directorul general al Societății Fabrica de Pulberi S.A. și președintele Sindicatului Liber Nitramonia Rompiro Făgăraș și-au exprimat dorința unei întrevederi cu prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, pentru a-i prezenta oportunitățile de investiții pe platforma Făgăraș.
Prefectul Mihai Cătălin Văsii a arătat întreaga disponibilitate de a sprijini rezolvarea problemelor ridicate de reprezentanții Sindicatului Liber Nitramonia Rompiro Făgăraș și ai CNS Cartel ALFA – Filiala Brașov și i-a asigurat pe membrii Comisiei de Dialog Social că toate doleanțele argumentate, prezentate în ședință, precum și memoriile depuse vor fi înaintate cu celeritate către Guvern și ministerele de resort.

 

 

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Raoke Kaka
+4 #1 Raoke Kaka 27-05-2022 07:19
Speta in cauza este clara: Fagarasul. Este bine ca vor si cei din Victoria, dar atat. Asta denota faptul ca au inceput si romanii sa realizeze ca tot productia este baza. Nu produci, nu ai.
Pacat ca nenorocitii de dupa 1990 au distrus tot ce au facut comunistii cei ”rai”. Capitalistii cei ”buni” nu stiu ”decat” sa importe.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 02 Iun 2023
Euro   Euro   EUR   4.9633   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6099   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7790   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0913   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2599   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4361   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5377   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   133.7300   Scădere
Anunturi MyTEX

Credeţi că şoferii RATVB vor intra în grevă generală?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter