myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

BRAȘOV. PETrică I se mută din Livada Poștei

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Lansat ca proiect-pilot în cadrul Forumului Orașelor Verzi (FOV), fiind amplasat în 6 septembrie 2021 în Livada Poștei din Brașov, „PETrică I” -  automatul care, în schimbul ambalajelor de plastic, aluminiu și sticlă eliberează tichete pentru transportul în comun - va fi mutat în cartierul Răcădău, la intersecția Bulevardului Valea Cetății cu str. Fragilor. 

Marți a fost ultima zi în care PETrică I s-a mai aflat în Livada Poștei. El va fi demontat și reamplasat în Răcădău, unde, de săptămâna viitoare, îi va recompensa pe brașoveni cu călătorii gratuite pe autobuzele RATBV, în schimbul PET-urilor, sticlelor sau dozelor de aluminiu.

Zece recipiente = două călătorii

Reamintim că PETrică a fost lansat ca proiect-pilot în cadrul Forumului Orașelor Verzi (FOV) pentru a atrage atenția brașovenilor asupra necesității implicării fiecăruia dintre noi în protejarea mediului, și oferă posibilitatea obținerii, în schimbul a zece ambalaje reciclate, a două călătorii valabile pe liniile din municipiu ale RATBV, încărcate pe un card nominal eliberat de operatorul de transport.
După succesul înregistrat de sistemul din Livada Poștei - care a reușit, în 4 luni de funcționare, să colecteze aproape 450.000 de PET-uri, doze de aluminiu și sticle - municipalitatea a extins sistemul cu încă două, amplasate în cartierul Astra, pe pietonalul de la piață și respectiv pe Bulevardul Victoriei, în zona pietonală din fața unui complex comercial.
Fiecare PETrică este un sistem automat de tip RVM (Reverse Vending Machine - distribuitor automat reversibil) pentru colectarea ambalajelor reciclabile - PET-uri, sticle și doze de aluminiu, sistem care îți oferă în schimbul ambalajelor transport gratuit cu mijloacele de transport în comun.
Fiecare sistem este compus din trei echipamente de reciclare, fiecare specializat pentru unul dintre cele trei tipuri de reciclabile (PET-uri, sticle sau doze de aluminiu). Aparatele sunt dotate cu senzori speciali, care recunosc aceste tipuri de ambalaje. Ambalajele trebuie să fie cât mai apropiate de forma reală, nu strivite sau turtite, cu cod de bare, unde este cazul, cu sau fără capac. Cele trei aparate sunt furnizate de Envipco - o companie cu prezență globală, care oferă soluții de reciclare pentru ambalaje de băuturi. În cadrul parteneriatului, Brai-Cata se ocupă de managementul deșeurilor colectate de cele trei aparate.
Programul de funcționare a celor trei sisteme de colectare a ambalajelor reciclabile este de luni până duminică, în intervalul 8.00-18.00.
Aceste sisteme automate de colectare vor funcționa până în luna octombrie, dată la care va fi introdus și în țara noastră sistemul garanție-returnare(SGR), prin care consumatorii trebuie să plătească magazinului o garanție în bani pentru orice ambalaj de băutură cumpărat, sumă pe care o vor recupera la returnarea ambalajului, la fel cum se întâmplă deja în alte țări europene.

Peste un milion de recipiente colectate

De la punerea sa în funcțiune, 6 septembrie 2021, și până marți, 15 martie, PETrică I a colectat 710.404 recipiente, dintre care: 274.242 PET-uri, 271.550 de doze de aluminiu și 164.612 de sticle.
PETrică II a fost pus în funcțiune în 7 ianuarie 2022 și prin intermediul lui s-au colectat 308.809 de recipiente, dintre care 156.048 de PET-uri, 86.363 doze de aluminiu și 66.398 de sticle.
PETrică III, care a fost pus în funcțiune din 18 februarie, a ajutat la reciclarea unui total de 73.800 de recipiente, dintre care 39.936 PET-uri, 20.020 doze de aluminiu și 13.844 de sticle.
În total, cei trei PETrică au colectat până acum aproape 1,1 milioane de recipiente.
Din punctul de vedere al sistemului de recompensare, de la începutul proiectului au fost oferite 85.970 de bilete RATBV, dintre care 18.000 de bilete pe suport de hârtie și 67.970 de bilete în portofele electronice nominale.

 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 02 Iun 2023
Euro   Euro   EUR   4.9633   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6099   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7790   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0913   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2599   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4361   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5377   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   133.7300   Scădere
Anunturi MyTEX

Credeţi că şoferii RATVB vor intra în grevă generală?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter