myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

IJP BRAȘOV, despre EGALITATEA DE ȘANSE între femei și bărbați / Cum se pedepsește sexismul

  • Apreciez !Nu-mi place !-1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Nerespectarea egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați poate atrage după sine repercusiuni de natură contravențională sau chiar penală, după cum avertizează polițiștii brașoveni.

Legea nr. 202 din 19 aprilie 2002, cu modificările și completările ulterioare, este cea care reglementează măsurile pentru promovarea egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, în vederea eliminării tuturor formelor de discriminare bazate pe criteriul de sex, în toate sferele vieţii publice din România.
Măsurile se aplică atât în sectorul public, cât şi în cel privat, în domeniul muncii, educaţiei, sănătăţii, culturii şi informării, politicii, participării la decizie, furnizării şi accesului la bunuri şi servicii.

„Prezenta lege stipulează faptul că este interzisă orice formă de discriminare bazată pe criteriul de sex în domeniile mai sus menţionate. De exemplu, angajatorului îi este interzis să utilizeze practici care dezavantajează persoanele de un anumit sex, în legătură cu relaţiile de muncă, dar sunt exceptate locurile de muncă în care, datorită naturii activităţilor profesionale respective sau cadrului în care acestea sunt desfăşurate, o caracteristică legată de sex este o cerinţă profesională autentică şi determinantă, cu condiţia ca obiectivul urmărit să fie legitim şi cerinţa să fie proporţională. De asemenea, trebuie promovată și susținută participarea echilibrată a femeilor şi bărbaţilor la conducere, luarea deciziilor, și adoptate măsurile necesare pentru asigurarea participării echilibrate a femeilor şi bărbaţilor la conducere şi decizie. Prevederile legii nu au aplicabilitate în cadrul cultelor religioase şi nu aduc atingere vieţii private a cetăţenilor”, au explicat reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Brașov, adăugând că „maternitatea nu poate constitui un motiv de discriminare”.

Încălcările prevederilor Legii nr. 202/2002 atrag răspunderea disciplinară, materială, civilă, contravenţională sau penală a persoanelor vinovate. Acestea sunt constatate și sancționate, în funcție de dispozițiile încălcate, de către:
-inspectorii de muncă din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă;
-Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării;
-Ministerul Afacerilor Interne, prin ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române, ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Jandarmeriei Române, ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei de Frontieră Române, în zona de competenţă, precum şi de către poliţiştii locali.

Conform Codului Penal, constituie infracțiune:

-„Pretinderea în mod repetat de favoruri de natură sexuală în cadrul unei relaţii de muncă sau al unei relaţii similare, dacă prin aceasta victima a fost intimidată sau pusă într-o situaţie umilitoare” și se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă (art. 223, alin. 1)
-„fapta funcţionarului public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat sau a altei persoane care acţionează la instigarea sau cu consimţământul expres ori tacit al acestuia de a provoca unei persoane puternice suferinţe fizice ori psihice", si stabilește ca circumstanță agravantă când aceasta se face „pe un motiv bazat pe orice formă de discriminare". Se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi (art. 282, alin. 1 lit.d)
-„Incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane” și se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă ( art. 369)

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Eu
+1 #1 Eu 21-09-2020 13:07
Ce egalitate este intre un muncitor care lucreaza la 40 grade celsius si da la lopata ,trage de fiare,etc,după aproape 5 ani de policalificari și altele și o fatuca care termina economia,face un curs de resurse umane(sau de genul)de 2 luni și apoi sta la birou cu aer conditionat si decide ce mărire de salariu merită muncitorul??dif erenta e sexul...
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 02 Iun 2023
Euro   Euro   EUR   4.9633   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6099   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7790   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0913   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2599   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4361   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5377   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   133.7300   Scădere
Anunturi MyTEX

Credeţi că şoferii RATVB vor intra în grevă generală?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter