myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

BRAȘOVUL, capitala jocurilor tradiționale

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Într-o conferință de presă organizată astăzi a fost lansat proiectul cultural „Brașovul, capitala jocurilor tradiţionale”, pe care Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Brașov îl implementează în perioada aprilie-noiembrie 2015. Proiectul este finanţat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României, în cadrul Programului PA17/RO13 - Promovarea diversităţii în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european, cu o finanțare nerambursabilă în valoare de 65.156,60 RON. Proiectul este menit să-i scoată pe copii din casă și să-i facă să lase măcar pentru un timp calculatoarele și tabletele, pentru a se juca în aer liber.

Organizatorii urmăresc cunoașterea, revitalizarea, promovarea și valorificarea jocurilor tradiţionale pentru copii, jocurile fiind considerate componente ale patrimoniului cultural imaterial și ale multiculturalismului din regiunea de Sud-Est a Transilvaniei. „Nevoile identificate care au stat la baza acestui proiect sunt interesul tot mai scăzut al copiilor pentru activităţile în aer liber de tip joc si pentru jocurile tradiţionale, practicate de regulă în spaţii deschise, în aer liber, în compania altor persoane, dar și interesul scăzut al generaţiei tinere pentru asigurarea continuităţii elementelor patrimoniului cultural imaterial.  Proiectul s-a născut din dorinţa de a revitaliza jocurile tradiţionale de altădată, de a le face cunoscute și generaţiilor actuale, care au tendinţa de a se îndepărta de autenticitatea și frumuseţea elementelor din patrimoniul cultural local și național. Jocul este modalitatea copiilor de a comunica, de a experimenta și de a învăţa, iar simţul ludic nu dispare odată cu copilăria, fapt atestat de existenţa a numeroase jocuri în cultura tradiţională și practicate în cadrul anumitor evenimente”, spune Ioana Șchiopu, managerul de proiect. 

Prin promovarea și revitalizarea jocurilor tradiţionale, Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Brașov vizează conservarea patrimoniului cultural al comunităţilor și extinderea posibilităţilor copiilor și tinerilor de a participa la activităţi dinamice în spaţiul public. Proiectul „Brașovul, capitala jocurilor tradiţionale” propune o metodă originală de valorificare a jocurilor tradiţionale, prin derularea unui concurs și a unui festival, care vor implica activităţi de animaţie culturală. Grupul-ţintă îl reprezintă membrii comunităţii locale, în special copiii, tinerii, cadrele didactice și voluntarii implicaţi în activităţile proiectului.
Prima activitate a proiectului o reprezintă activitatea de documentare și cercetare în vederea identificării acelor jocuri care reprezintă patrimoniul imaterial al comunităţilor etnice din spaţiul unde va fi implementat proiectul - din Țării Bârsei și etniilor de pe acest teritoriu - și care pot fi revitalizate în contextul intercultural al societăţii brașovene actuale. Mare parte a acesteia a fost deja realizată, doctor în istorie Alexandru Stănescu identificând jocuri din Șchei, jocuri care se practicau de către copii și adolescenți, dar și jocuri de petrecere (maial, nuntă). „Este vorba despre jocuri vechi, atestate de către marele etnograf Pitiș: «De-a portița», «De-a borcanul», «Ineluș, învârtecuș», «De-a borcanul», «De-a lupul și de-a mieii», variantă la «De-a puia gaia», dar și jocuri cu „pila” - mingea din piele de vacă. Ca și poveștile, jocurile reprezintă o parte importantă a patrimoniului cultural imaterial”,  a subliniat Stănescu.
Odată creată baza de date și informaţii privind jocurile tradiţionale  vor fi selectate zece jocuri, cele mai reprezentative, pentru a fi aplicate în cadrul activităţilor propuse, urmează organizarea unor sesiuni de informare și pregătire a personalului didactic și a voluntarilor implicaţi în derularea proiectului, organizarea concursulu interșcolar „Auraș Păcuraș” cu participarea elevilor a 13 școli brașovene, în cadrul căruia vor fi prezentate minim șase jocuri tradiţionale, dintre care trei vor fi specifice minorităţilor etnice. „Activitatea are un caracter multicultural și de educare a participanţilor în spiritul toleranţei etnice și respectării valorilor”, mai spune Ioana Șchiopu. Concursul va avea loc la Școala Gimnazială 6 „Iacob Mureșianu” în a doua săptămână din iunie.
În septembrie, urmează a avea loc Festivalul jocurilor tradiţionale „Auraș Păcuraș”, dedicat publicului larg, la care sunt așteptate minimum 1.000 de persoane.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Lun, 30 Ian 2023
Euro   Euro   EUR   4.9030   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.4936   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.5798   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.8925   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2401   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3744   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5068   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   125.2300   Scădere
Anunturi MyTEX

Credeți că vor apărea și alte focare de gripă aviară în județul Brașov?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter