myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

32.000 kg de reciclabile colectate de automatul Petrică, din Brașov, în trei luni

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Peste 32.000 de kilograme de ambalaje reciclabile de băuturi, din aluminiu, sticlă și plastic au fost colectate de automatul PETrică, din Brașov, în trei luni de când a fost amplasat în Piața Livada Poștei, din centrul orașului. Sistemul este menit să îi recompenseze pe brașoveni cu bilete de călătorie gratuite cu mijloacele de transport în comun, pentru fiecare 10 ambalaje de băuturi reciclate prin intermediul său, iar campania este rezultatul unui parteneriat între companiile Envipco și Brai-Cata și Primăria Municipiului Brașov.

Cele peste 32.000 de kilograme de deșeuri reciclabile constau, conform datelor furnizate de sistemele de contorizare ale aparatului, în 159.441 de doze din aluminiu, 132.600 de recipiente de tip PET și 94.436 de sticle, totalizând 386.477 de unități. 

„ În primele trei luni de la punerea în funcțiune a aparatului, mai exact în perioada 6 septembrie - 11 decembrie, au fost contorizate în total 386.477de ambalaje, din care 132.600 de PET-uri (având o greutate medie de 30 g/ bucată), 94.436 de sticle (cu o greutate medie de 275 g/ bucată)  și 159.441 de doze din aluminiu (în greutate medie de 13 g/ bucată). Toate acestea însumează o cantitate totală de 32.021 de kilograme, reprezentând 3.978 kg de plastic, 25.970 kg de sticlă și 2.073 kg de aluminiu. Rezultatele au fost obținute luând în calcul numărul de ambalaje din fiecare categorie și greutatea medie corespunzătoare a fiecăreia”, a explicat Bogdan Constantinescu, managerul general al Brai-Cata, compania care se ocupă de de mentenanța aparatului, de preluarea ambalajelor colectate și de predarea acestora către reciclatori.

Specialistul în reciclare este de părere că rezultatele colectării prin intermediul lui PETrică puteau fi și mai bune, dacă toți cei care utilizează aparatul ar fi respectat regulile de folosire, explicate pas cu pas chiar pe carcasa automatului. 

„Cel puțin o dată la două zile PETrică are nevoie de service, din cauza diferitelor tipuri de ambalaje sau chiar gunoaie depozitate de persoane rău-voitoare, în interiorul fantelor de colectare. Sistemul este computerizat și se blochează la orice obiect care nu face parte din categoria ambalaje de băuturi, din plastic, sticlă sau aluminiu. În cele trei luni de folosire a fost blocat cu borcane, cartoane, semințe, sifoane și tot felul de alte deșeuri, așa că până la deblocare nu a putut fi utilizat de cei care voiau cu adevărat să recicleze și să beneficieze de călătorii gratuite cu mijloacele de transport în comun din Brașov”, a mai spus managerul Brai-Cata.

Dincolo de problemele din exploatare, rezultatele pentru mediu, obținute cu ajutorul automatului, sunt considerabile pentru viitor.

Ca să puteți aproxima ce înseamnă această reducere a amprentei de carbon pe termen lung, iată care este, conform specialiștilor în protecția mediului, echivalentul fiecărei cantități de materiale reciclate sau economisite:

* o tonă de plastic reciclat = se evită eliberarea în atmosferă a 2.300 kg CO2. Iar PETrică a reciclat în trei luni, patru tone;

* o tonă de metal reciclat = se evită eliberarea în atmosferă a 1.750 kg CO2. Au fost reciclate peste două tone, cu ajutorul lui PETrică;

* o tonă de sticlă reciclată = se evită eliberarea în atmosferă a 529 kg CO2. PETrică a reciclat aproape 26 de tone în trei luni.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 27 Ian 2023
Euro   Euro   EUR   4.8922   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.4928   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.5612   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.8793   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2384   Stagnare
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3738   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5013   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   126.1500   Creștere
Anunturi MyTEX

Credeți că Adrian Veștea va candida pentru funcția de primar al Brașovului?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter