myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

Cu atenţie din partea autorităţilor şi a celor apropiaţi, bolnavii psihic au şansa de a trăi normal

  • Apreciez !Nu-mi place !+1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Medicii psihiatri trag un nou semnal de alarmă în ceea ce priveşte evoluţia bolilor psihice în România.

Astfel, cu 1.100 de bolnavi psihici la suta de mii de locuitori, România se află pe locul al treilea într-un clasament care include 23 de ţări europene. Pe parcursul ultimilor ani, numărul cazurilor de afecţiuni psihice înregistrate în sistemul medical (la externare), aproape că s-a dublat. În realitate, însă, numărul tulburărilor psihice este semnificativ mai mare şi se întinde pe o paletă largă, de la sfera tulburărilor uşoare anxios-depresive, atacuri de panică, dependenţă de alcool şi substanţe, la psihoze, boli endogene, de coloratură afectivă sau schizofrenie, s-a afirmat într-un workshop, organizat zilele trecute la Asociaţia Filantropică Medical-Creştină Christiana (AFMC Christiana) din Braşov, cu ocazia lansării proiectului Aktion Mensch – „Inițierea structurilor de bază ale îngrijirilor psihiatrice ambulatorii caritative în județul Brașov, România”.

Unul din 10 români suferă de depresie

Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii relevă că aproape 10% dintre locuitorii ţării noastre sunt diagnosticaţi cu depresie, intensitatea acesteia variind de la o depresie uşoară, generată de problemele conjugale, financiare, dificultăţi sau disponibilizări la locul de muncă, mergând până la episoade depresive majore ce pot supra-adăuga fenomenologie psihotică, în care aspectele genetice, antecedentele familiale şi personale, precum şi perturbările neuromediatorilor chimici, constituie fundalul fragilizării psihice.

Practic, potrivit specialiştilor, fiecare dintre noi ar putea fi diagnosticat, la un moment dat al vieţii noastre, cu o afecţiune psihică.

Toate acestea sunt motive de îngrijorare, dar şi o bună justificare a oricăror iniţiative ce ar putea veni în sprijinul bolnavilor psihic, pentru a avea astfel şanse mari de a trăi normal.

Ca urmare, prin lansarea proiectului Aktion Mensch, la Braşov s-au pus bazele unei reţele de colaborare şi suport între prestatorii de servicii sociale, instituţii şi autorităţi interesate, în măsura competenţelor deţinute, în rezolvarea problemelor ce vizează sănătatea mintală a populaţiei.

„Obiectivele acestui proiect sunt cele de creare a unei reţele de suport şi de identificare a unor specialişti care se confruntă cu problematica persoanelor pe aria de sănătate mintală din zona Braşovului. În urma acestei întâlniri vrem să ne cunoaştem, şi să vedem cum putem să iniţiem la nivel de Braşov acest serviciu comunitar. Acest proiect este unul mic dar de durată (01.03.2015-31.12.2017) ce își propune creșterea interesului furnizorilor publici și privați de servicii medicale și sociale, al autorităților și factorilor decizionali de la nivel local cu privire la problematica sănătății mintale a populației din județul Brasov", a precizat Margareta Ardeleanu, directorul AFMC „Christiana”.

Asociaţia "Lebensnaehedin Berlin" are experienţă în acest domeniu şi banii necesari începerii derulării unui proiect asemănător la Braşov. Asociaţia "Christiana" are şi ea personalul inimos care să vină în sprijinul acestor bolnavi. „Dacă aceste persoane nu prezintă nici un risc pentru cei din jur şi pentru ele însele, este important să li se dea ocazia să poată trăi normal, în comunitate, alături de familiile şi prietenii lor", a precizat Klaus Voigt, preşedintele Asociaţiei „Lebensnaehe Berlin".

Bolnavii psihic au nevoie de susţinere

De mentionat este că în evidenţele Direcţiei Generale de Asitenţă Socială şi Protecţia Copilului Braşov se află, în prezent, 3.960 de persoane cu tip de handicap mental/psihic, din care 680 de minori, 3.480 fiind adulţi. 
Proiectul Aktion Mensch este dedicat în special construirii structurilor de bază ale îngrijirilor psihiatrice ambulatorii caritative care să susţină persoanele bolnave psihic din judeţul Braşov, precum şi persoanele cu risc de a dezvolta probleme de sănătate mintală şi au nevoie fie de ajutor pentru reintegrare socială, fie au nevoie de sprijin profesionist.

Noul proiect al AFMC Christiana îl reprezintă iniţiativa partenerului, Asociația Lebesnӓhe din Berlin, Germania, în cadrul proiectului Aktion Mensch – ʽʽInițierea structurilor de bază ale îngrijirilor psihiatrice ambulatorii caritative în județul Brașov, Româniaʼʼ. Acest proiect este finanțat de Departamentul de Finanțare și Dezvoltare proiecte sociale al Asociației Aktion Mensch, asociație ce promovează dezvoltarea și extinderea structurilor de bază în Europa Centrală și de Sud-Centrală, Domeniu-IF Europa de Răsărit.

Ce este AFMC Christiana

Asociaţia Filantropică Medical-Creştină Christiana, non-profit, neguvernamentală, ecumenică şi apolitică, acordă asistenţă socio-medicală, psiho-emoţională şi spirituală persoanelor aflate în situaţie de risc social sau cu potenţial de a-l dezvolta, contribuid în acest fel la stabilirea şi creşterea calităţii vieţii acestor persoane şi a comunităţii.
Misiunea sa filantropică şi umanitară se materializează prin cele trei obiective sociale: Căminul de Bătrâni Dr.Teofil Mija din Săcele, Centrul Socio-Medical Dr.Teofil Mija din Brașov şi Centrul de Zi (cu doua locații, respectiv Brașov și Săcele ).

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Mie, 01 Feb 2023
Euro   Euro   EUR   4.9148   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.5152   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.5638   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.9264   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2417   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3913   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5129   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   126.0400   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Va sta Aristotel Căncescu după gratii (cel puțin) până la finalul anului?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter