myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

BRAȘOV. Noua UPU: timp redus de așteptare și un act medical de calitate (FOTO-VIDEO)

  • Apreciez !Nu-mi place !+2
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Noua Unitate de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov este funcțională de joi seară, după ce a fost tăiată panglica inaugurală (video) de către secretarului de stat Raed Arafat, președintele CJ Brașov, Adrian Veștea, prefectul Cătălin Văsii și dr. Cristina Vecerdi (actual deputat), fosta coordonatoare a UPU și inițiatoare a acestui proiect - BRAȘOV. Noua UPU de la Spitalul Județean a fost inaugurată! Și elicopter SMURD...

Aceasta este, deocamdată, singura unitate medicală publică construită în judeţul Braşov după anul 1973. Valoarea totală a lucrărilor a fost de 14.944.842,77 lei, iar la finele acestora a rezultat o clădire cu o suprafaţă desfăşurată de 1.929 mp (faţă de 400 mp cât a măsurat vechiul spaţiu) şi cu o configuraţie total schimbată faţă de ceea ce a existat la Spitalul Judeţean Braşov până în prezent, spune dr. Cristina Vecerdi, medicul care a inițiat și a coordonat acest proiect.
Mai mullt, acest al treilea sediu în care funcţionează UPU (după cel de la parterul Corpului B şi cel din strada Octavian Augustus) este primul care a fost proiectat special pentru acest tip de activitate medicală, a punctat dr. Raed Arafat: „Conceptul acestor unităţi de primiri urgenţe a fost introdus în România în anii ’90, printr-o unitate adusă pe camioane din Scoţia la Târgu Mureş. Apoi, în anul 2007, cu sprijinul ministrului Sănătăţii de atunci, Eugen Nicolăescu, dar şi printr-un program al Băncii Mondiale, am reuşit să deschidem 63 de unităţi de primiri urgenţe, printre care şi cea de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov. Atunci am căutat spaţii în spitale, am improvizat, am făcut tot posibilul pentru a funcţiona aceste structuri. Era normal să facem pasul următor: să realizăm unităţi de primiri urgenţe special proiectate pentru această activitate, cum este cazul acestui nou sediu al Unităţii de Primiri Urgenţe din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov”.

Cum este organizată

Accesul în UPU al ambulanţelor şi al pacienţilor care vin cu mijloace proprii se realizează printr-o poartă electrică, acţionată automat în momentul sosirii ambulanţei. Este posibilă intrarea simultană a două autovehicule, dar există o prevedere a spaţiului din faţa UPU pentru cazul în care ar apărea o supraaglomerare sau un accident cu victime multiple.

De la intrare, pacienţii ajung într-un spaţiu extrem de generos care este destinat triajului. Acesta este punctul fierbinte al Unităţii de Primiri Urgenţe, deoarece aici se stabileşte gravitatea stării pacienţilor şi, în consecinţă, prioritizarea lor în funcţie de protocolul naţional de triaj. Pacienții critici au prioritate zero și vor fi asistați imediat în zona roșie. Urmează ca prioritate urgențele majore (zona galbenă), dar și urgențele minore au un spațiu propriu destinat pentru evaluare și rezolvare. O sală de sutură și o cameră de gardă ortopedie se alătură rezolvării cazurilor de urgență.

Zona roşie, dedicată pacienţilor aflaţi în stare critică, dispune de dispozitive pentru livrarea gazelor medicale sub formă de console, care permit poziţionarea paturilor în aşa fel încât personalul medical să aibă acces deschis de jur împrejurul pacienţilor. Consolele sunt mobile şi dispun de prize pentru oxigen, aer comprimat şi vacuum. Ele permit cuplarea ventilatoarelor, sunt dotate cu suporturi pentru aparatura specifică şi dispun de braţe care pot fi mutate, astfel încât accesarea pacienţilor să fie facilă. În zona roşie sunt patru astfel de posturi de resuscitare.

Zona galbenă este cea mai mare încăpere medicală din cadrul UPU, aici fiind funcţionale 14 posturi de lucru, dispuse pe trei laturi pentru o mai bună supraveghere a pacienților. Toate posturile de lucru, din toate ariile, respectă intimitatea pacientului și permit discutarea deciziilor împreună cu pacientul și aparținătorul acestuia. În mijlocul încăperii este amenajată o „insulă” unde personalul medical are acces la sistemul informatic, la mijloacele de comunicare cu ambulanțele și la stația centrală de monitorizare.

Spaţiul urgenţelor majore comunică cu cel destinat pacienţilor în stare critică. Se întâmplă adesea ca pacienţii în stare gravă să devină critici sau, dimpotrivă, cei care au fost stabilizaţi în zona roşie să fie mutaţi în spaţiul de urgenţe majore. Zona galbenă – destinată urgenţelor grave, şi zona roşie – în care vor fi trataţi pacienţii în stare critică, sunt dispuse în partea opusă zonei verzi, acestea fiind practic urgenţele majore care definesc activitatea UPU.

Zona verde este destinată urgenţelor minore, aici existând opt posturi de lucru, dotate cu facilități medicale pentru o rezolvare cât mai rapidă și eficientă a pacienților din această arie. Dacă până în prezent UPU avea o singură sală de aşteptare pentru pacienţi şi aparţinători, o noutate a acestui proiect este crearea unei săli destinate exclusiv aparţinătorilor. Este vorba despre zonă de așteptare confortabilă, despărțită de aria medicală, dar în imediata vecinătate, pentru a permite comunicarea cu rudele pacienților.
De asemenea, analizele necesare stabilirii nivelului de alcoolemie solicitate de organele de Poliție se vor recolta într-un spaţiu separat, aflat în proximitatea zonei de triaj, fără a mai perturba activitatea medicală curentă.

Compartiment de radiologie propriu

Un element nou, deosebit de important, este înființarea în cadrul UPU a Compartimentului de radiologie cu personal propriu și achiziționarea unui computer tomograf și a unui aparat Roentgen digital care vor deservi exclusiv pacienții din urgență. Un aparat Roentgen mobil, tot digital, va permite efectuarea de radiografii la patul pacientului aflat în stare critică. Acestor posibilități de investigație se alătură o linie de analizoare rapide, împreună realizând posibilitatea unui diagnostic mai rapid și scăderea timpilor de diagnostic în departamentul de urgență.
Există în planul de investiții pentru acest an realizarea unui sistem vacumatic de transmitere a probelor pentru analize direct în laboratorul spitalului, economisind astfel timp și resursă umană.
Toate încăperile din cadrul UPU au fost dotate cu sisteme de supraveghere video, ceea ce asigură o protecţie în plus deopotrivă pentru pacienţi şi pentru personalul medical.
Alt element nou este amenajarea a două săli de curs pentru nevoile spitalului și ale Facultății de Medicină din cadrul Universităţii Transilvania Braşov, precum și dotarea lor pentru activitatea de formare.

Un proiect mult așteptat

„Extinderea și modernizarea Unității de Primiri Urgențe Braşov reprezintă o parte dintr-un proiect mai amplu finanțat de Banca Mondială în România, proiect care a început în 2007 când s-au achiziţionat primele echipamente. Şapte ani mai târziu, a fost lansată o competiție serioasă pentru obținerea finanțării în vederea modernizării și extinderii a cinci unităţi de primiri urgenţe, dintre care doar două au fost selectate: Oradea și Brașov. Munca echipei noastre care a realizat argumentarea necesităţii proiectului de la Braşov a fost extrem de riguroasă şi profesionistă, reușind să îndeplinească exigențele Băncii Mondiale și să obţină finanțarea. UPU Brașov a fost înființată în 2007 și până în ziua de astăzi a parcurs un drum nu întotdeauna ușor, dar mereu motivat de profesionalismul echipei și de dorința de dezvoltare a serviciilor medicale de urgență în județul nostru. Tot în 2007, în colaborare cu Inspectoratul Judeţean pentru Situații de Urgență Brașov, am pornit serviciul SMURD care astăzi este extins în tot județul și a câștigat încrederea oamenilor prin profesionalism, disciplină și dărurie. Am trecut printr-o perioadă dificilă, plină de provocări, care a culminat cu ultimii doi ani de pandemie Covid 19 care au solicitat la maximul posibil serviciile de urgență și nu numai. În toată această perioadă, noua UPU a trecut de la faza de proiectare la cea de execuție, care, deși a debutat dificil, a cunoscut o dezvoltare accelerată în ultimii doi ani, ajungând astăzi la final. Considerăm că acest proiect mult așteptat va fi pe măsura așteptărilor întregii comunități și reprezintă un pas important în evoluția sistemului de sănătate în judetul Brașov”, a spus deputatul dr. Cristina Vecerdi, cea care a iniţiat şi a coordonat Unitatea de Primiri Urgenţe Braşov.

Aparatură şi echipamente complexe, de ultimă generație

Dotarea noii Unităţi de Primiri Urgenţe cu aparatură medicală şi echipamente s-a realizat prin contribuţia esenţială a Consiliului Judeţean Braşov, care a implementat în acest sens un proiect cu fonduri europene nerambursabile. Prin intermediul acestuia, 18 tipuri de echipamente complexe și aparatură medicală de înaltă performanță, totalizând 83 de obiecte și aparate, printre care un computer tomograf, două aparate radiologice de ultimă generaţie, 20 de monitoare, 20 de sisteme de livrare gaze medicale, 11 tărgi performante, au fost achiziţionate în vederea creșterii calității serviciilor medicale și scurtării timpilor de așteptare pentru pacienți. Aceste echipamente au fost deja instalate şi puse în funcţiune.

Cheltuielile totale ale proiectului sunt de 6.793.628,72 lei, din care 6.657.756,14 lei sunt sume nerambursabile și 135.872,58 lei reprezintă contribuţia proprie a Județului Brașov.

În urma desfăşurării procedurilor de achiziţie, CJ Braşov a realizat economii de 1.799.174,66 lei, astfel că administraţia judeţeană a solicitat şi a primit acordul pentru prelungirea contractului de finanţare până în 31 decembrie 2023, pentru ca fondurile să fie cheltuite în totalitate. În baza necesităţilor formulate de conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, în perioada următoare vor mai fi achiziţionate cinci echipamente pentru UPU, cu o valoare totală estimată la 1,6 milioane de lei.
De asemenea, pe parcursul anului 2021 au fost achiziţionate alte echipamente şi aparaturi destinate noii Unităţi de Primiri Urgenţe, în valoare totală de 1.635.890 lei, fondurile fiind alocate din bugetul CJ Braşov. 

Lucrări conexe realizate pentru noua UPU

Alte contribuţii ale administraţiei judeţene la acest proiect pe partea de infrastructură s-au realizat în perioada 2019 – 2021. Cu fonduri alocate din bugetul Consiliului Judeţean Braşov, care au totalizat 1.263.961,84 lei, s-au executat câteva lucrări conexe, dar importante pentru funcţionalizarea UPU: realizarea unui sistem flexibil modular pentru optimizarea activităţii pe perioada şantierului de la UPU, amenajarea parterului Corpului B din cadrul Staţionarului Central al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, de care UPU este „lipită”, amenajări exterioare şi asfaltări la intrarea principală în noua clădire UPU.

Citiți și:

BRAȘOV. Noua Unitate de Primiri Urgențe se deschide mâine

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Lun, 30 Ian 2023
Euro   Euro   EUR   4.9030   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.4936   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.5798   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.8925   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2401   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3744   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5068   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   125.2300   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeți că vor apărea și alte focare de gripă aviară în județul Brașov?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter