myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

BRAȘOV. Noua Unitate de Primiri Urgențe se deschide mâine

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Noua Unitate de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Clinic Judeţean Braşov, construită ca o prelungire a corpului B, va fi inaugurată mâine, 7 aprilie, de Ziua Mondială a Sănătății, după trei ani de la semnarea contractului de finanțare a lucrărilor.
Confom anunţului președintelui Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, la evenimentul de deschidere a unităţii vor participa dr. Raed Arafat - secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Ciprian Cătălin Hojda - consilier de stat Cancelaria Prim-Ministrului, dr. Cristina Vecerdi - deputat, iniţiatoarea proiectului de modernizare a UPU Braşov, Mihai Monoranu - şef serviciu Unitatea de Implementare a Proiectului, Banca Mondială, Cătălin Văsii - prefectul Judeţului Braşov, prof. dr. med. Liliana Rogozea - prorector Universitatea Transilvania.

Pentru realizarea noii Unităţi de Primiri Urgenţe, Consiliul Județean a reuşit să obţină o finanţare de la Banca Mondială, printr-un program derulat de Ministerul Sănătăţii. Contractul de lucrări, în valoare totală de 2,2 milioane euro, a fost semnat în luna aprilie a anului 2019. Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în iulie 2019, iar potrivit graficului iniţial, termenul de finalizare era de 18 luni (14 ianuarie 2021). Termenul a fost amânat, de mai multe ori, în principal din cauza pandemiei de coronavirus.
Noua clădire în care funcţionează UPU are o suprafaţă desfășurată de 1.929 mp (faţă de 400 mp cât a măsurat vechiul spaţiu, însemnând subsol şi parter, şi cu o configuraţie total schimbată faţă de ceea ce a existat la Spitalul Judeţean Braşov până în prezent. Strict pentru serviciile medicale este alocată o suprafaţă de aproximativ 1.200 mp, restul spaţiului fiind destinat pentru alte funcţiuni.
Accesul ambulanţelor şi al pacienţilor care vin cu mijloace proprii în UPU se va realiza printr-o poartă electrică, acţionată automat în momentul sosirii ambulanţei. Spaţiul este configurat astfel încât să permită intrarea simultană a două ambulanțe, dar este luată în calcul şi o supraaglomerare ce poate apărea în condiţii speciale.
Toate încăperile din cadrul UPU vor fi dotate cu sisteme de supraveghere audio-video, ceea ce va asigura o protecţie în plus, deopotrivă pentru pacienţi şi pentru personalul medical.
Pentru dotarea noii Unităţi de Primiri Urgenţe cu aparatură medicală de ultimă generaţie, Consiliul Judeţean Braşov a accesat o finanţare europeană în valoare de 6,7 milioane de lei.
Din anul 2017, când au început lucrările de reabilitare a Corpului B al spitalulului (unde a fost mulți ani UPU), Unitatea de Primiri Urgenţe  funcţionează în strada Octavian Augustus, la parter, respectiv în spațiul unde a funcționat o clinică privată, apoi ambulatoriul, spaţiu care a fost renovat și recompartimentat.

Aici vor fi primiți și mâine pacienții, până spre seară. „Pentru că activitatea de urgenţă este dinamică şi continuă, mutarea se va face fără întreruperea activităţii medicale. Chiar dacă activitatea în Urgenţa veche va mai continua câteva ore, accesul în noua UPU va începe la ora 18:30, atât pentru pacienţii sosiţi cu mijloace proprii, cât şi pentru Ambulanţă.  Accesul se va realiza din Str. Aurelian, aflată în faţa Colegiului de Ştiinţe „Grigore Antipa” (fostul Liceu Sanitar)”, precizează reprezentanții CJ Brașov.

„O mare realizare pentru județul nostru”

Iniţiatoarea proiectului de modernizare a UPU, dr. Cristina Vecerdi, a declarat că „extinderea şi modernizarea Unităţii de Primiri Urgenţe Braşov face parte dintr-un proiect mai amplu finanţat de Banca Mondială în România, proiect care a început în 2007 când s-au achiziţionat primele echipamente (...) Am trecut printr-o perioadă dificilă, plină de provocări, care a culminat cu ultimii doi ani de pandemie Covid 19 care au solicitat la maximul posibil serviciile de urgenţă şi nu numai. În toată această perioadă, noua UPU a trecut de la faza de proiectare la cea de execuţie, care, deşi a debutat dificil, a cunoscut o dezvoltare accelerată în ultimii doi ani, ajungând astăzi la final”.
Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a declarat că „deschiderea noii Unităţi de Primiri Urgenţe a reprezintă o mare realizare pentru judeţul nostru, pentru sistemul de sănătate pe care îl gestionăm la nivelul Consiliului Judeţean, pentru toţi cetăţenii care beneficiază de serviciile medicale prestate de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. În acest moment, profesionalismul şi dedicarea personalului medical care lucrează în domeniul urgenţelor sunt dublate de o infrastructură spitalicească de cea mai bună calitate, care permite o intervenţie rapidă şi eficientă pentru salvarea vieţii pacienţilor”.

Foto: planșă arhitect

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Barbu Gh.
0 #1 Barbu Gh. 06-04-2022 15:23
Este bună, nu zicem nu, dar, totuși, unde sunt spitalele cele noi? CELE PROMISE ÎN CAMPANII DE ĂȘTIA CARE SUNT ACUM LA PUTERE.

Nu trebuie să uităm ce au promis, să comparăm cu ce au făcut/fac și să îi „răsplătim” la alegeri.

Doar ca fapt divers, cu câte zeci de miliarde s-a împrunutat holera galbenă în plandemie?
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 27 Ian 2023
Euro   Euro   EUR   4.8922   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.4928   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.5612   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.8793   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2384   Stagnare
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3738   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5013   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   126.1500   Creștere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeți că Adrian Veștea va candida pentru funcția de primar al Brașovului?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter