myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

BRAȘOV. Părintele Necula, ateliere meșteșugărești, concerte, rugăciuni pentru pace, la ITO 2022

  • Apreciez !Nu-mi place !+1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

La acest sfârșit de săptămână, Asociația de Cultură și Conservarea Patrimoniului și Tradițiilor Brașovului Vechi și Protopopiatul Ortodox, cu sprijinul Primăriei Brașov, organizează cea de-a treia ediție a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși (ITO) din Arhiepiscopia Sibiului, cu titlul „Tineri pentru pace”. La acest eveniment vor participa aproximativ 500 de tineri din cele 10 protopopiate ale Arhiepiscopiei Sibiului (din județele Sibiu și Brașov).

ITO Brașov 2022 reunește peste 500 de tineri, dar evenimentele sunt publice, deci vă așteptăm pe toți cei interesați în Piața Unirii din Brașov pe 10 și 11 septembrie!”, spun organizatorii.
Evenimentul, care are ca motto cuvintele „Tinerețe, Rugăciune, Pace”, cuprinde, printre altele, o conferință a părintelui (născut și crescut la Brașov) Constantin Necula, concerte de muzică pop, folk, clasică și populară, o procesiune, ateliere meșteșugărești. Programul ITO 2022 și mai ales semnificațiile sale au fost prezentate într-o conferință de presă la care au luat parte pr. Dănuț Benga, protopopul Brașovului, Sorin Sava, președintele asociației organizatoare, și pr. Daniel Ilie Colceriu, care este și consilier local al municipiului Brașov.

Brașoveni sau nu ne-am dori să fie părtași mai ales la momentele mai importante - deschiderea de la ora 13:30, de sâmbătă, când vor fi prezentate toate aceste protopopiate din Arhiepiscopie. Apoi conferința părintelui (Necula, n.n.), care este o personalitate plăcută nu numai tinerilor, ci și adulților. Sigur, și la concerte. Și apoi, a doua zi, când este Sfânta Liturghie și momentul acesta în care să vedem acești copii ai noștri cât de talentați sunt. (...) Conferința părintelui Necula este la ora 14.00, sâmbătă, procesiunea la ora 20.30 și ne-am bucura să fim mai mulți părtași. Oricum, tinerii sunt în jur de 400. Noi așteptăm chiar și peste 500 de participanți cam la toate momentele acestea, dar la ateliere, workshopuri, sunt undeva în jur de 400. La care se adaugă și acești voluntari, care sunt vreo sută. Este foarte importantă întâlnirea tinerilor ortodocși pentru că în primul rând pune în valoare frumusețea culturală a Brașovului. Vă spuneam despre aceste ateliere în care încercăm să reactivăm tradiția brașoveană din perioada medievală și să o facem cunoscută tinerilor. Iar acești tineri care vin din cele două județe s-o ducă mai departe acolo de unde vin”, a afirmat protopopul Brașovului.

Celor circa 400 de participanți din cele două județe li se vor adăuga 20 de tineri din Ucraina, stabiliți în Brașov. De altfel, scopul întâlnirii nu este doar facilitarea comunicării directe între tineri, după perioada de pandemie, ci și integrarea tinerilor ucrainieni în comunitatea locală.

Ne-am gândit ca organizatori că e un moment foarte important și, de ce nu, pentru tinerii ucrainieni să fie invitați și părtași în același timp la acest eveniment pentru a împărtăși aceste valori creștine pe care suntem convinși că și ei, fiind ortodocși, le au și nu numai, că aici discutăm și de participarea și a altor confesiuni, celor care doresc, și în același timp să vadă celelalte activități pe care noi le vom desfășura în cadrul acestei întâlniri, «Întâlnirea tinerilor ortodocși» din Brașov”, a declarat Sorin Sava.

Fără doar și poate este un câștig pentru toți, pentru că această întâlnire este dedicată tinerilor, schimbului de experiență, și nu doar tinerilor ortodocși, pentru că în Brașov, așa cum știm, sunt toate religiile și-i invităm și pe aceștia să guste din tradițiile, din experiența noastră, din workshopurile noastre pe care le desfășurăm și, cu siguranță, acesta este un câștig pentru noi toți. Mai ales pentru faptul că tinerii sunt atât de bombardați cu informație, iar informația nu este întotdeauna cea bună. Trăim într-un secol al secularizării și pe acest fond considerăm că este un câștig și pentru noi, ortodocșii, dar în general, pentru comunitatea noastră. Trebuie să ne dezvoltăm creștinește și să dezvoltăm principiile morale ce trebuie cu toții să le avem, de fapt, în formarea noastră”, a punctat pr. Daniel Colceriu.

Program:

Deschiderea întâlnirii are loc sâmbătă, 10 septembrie, în Piața Unirii din Brașov, la ora 13:30.

De la ora 14.00, părintele Constantin Necula le va vorbi tinerilor despre rugăciune în conferința cu tema „Viața de rugăciune, rugăciunea Vieții”.

De la ora 18:00 se va desfășura un concert în aer liber susținut de talente locale, dar și de Cvintetul Anatoly din Brașov și formația Compact.

Ziua se va încheia cu Procesiunea „Rugăciune pentru pace în lume” (Piața Unirii – Căminele Memorandumului), de la 20.30 lai 21.30.

Duminică dimineață tinerii vor participa la Sfânta Liturghie Oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, la Biserica Sf. Nicolae din Piața Unirii.

După slujbă, începând cu ora 14.00, vor fi organizate ateliere meșteșugărești tradiționale.

De la ora 14:00 va avea loc un spectacol în care vor urca pe scenă: Corala Armonia, Ansamblul studențesc Junii Brașovului și Taraful Muzica Divertis din Chișinău.

Festivitatea de încheiere va începe la ora 16:30 și cuprinde concluziile Întâlnirii Tinerilor din Arhiepiscopia Sibiului.
Evenimentul este cofinanțat de Primăria Brașov prin Ghidul de finanțare al proiectelor culturale cu suma 140.916,71 de lei.

 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 

Citește ziarul

Radio TexFm


Anunturi MyTEX
                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter