myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

BRAȘOV: Două zile de momente speciale în Cetatea Feldioara / Traseul liniei 320 e ușor modificat

  • Apreciez !Nu-mi place !+1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Cetatea Feldioara, unul dintre cele mai străvechi monumente istorice din judeţul Braşov, poate fi vizitată gratuit, în zilele de 3 şi 4 septembrie, între orele 9:00-19:00, în cadrul proiectului „Cetatea vie - Zilele porţilor deschise în Cetatea Marienburg – Feldioara”, ajuns la cea de-a doua ediţie. Ȋn același timp, sâmbătă, 3 septembrie, se va desfăşura un alt eveniment cu tradiţie - Festivalul „Cavalerii Teutoni se ȋntorc ȋn Cetatea Feldioara” aflat la a X-a ediţie.

Pentru buna desfășurare a celor doă evenimente, RATBV a anunțat că autobuzele de pe linia metropolitană 320 (Brașov – Feldioara) vor circula pe un traseu ușor schimbat. Astfel, la solicitarea Primăriei Feldioara, autobuzele RATBV nu vor mai deservi stația „Cetate”.  

La acest final de săptămână sunteţi invitaţi în Cetatea Feldioara să descoperiţi o Cetate Vie - un monument a cărui restaurare a ȋnceput ȋn urmă cu 10 ani, cu finanţare asigurată de Consiliul Judeţean Brașov și care, aflat astăzi ȋn administrarea Primăriei Comunei Feldioara, vă ȋntȃmpină cu expoziţii și evenimente culturale.

Toate detaliile evenimentului au fost prezentate în cadrul unei conferinţe de presă la care au participat Todorică Şerban - vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Sorin Taus - primarul comunei Feldioara, şi Georgiana Gămălie - manager de proiect.

Două zile pline de momente speciale - expoziţii, concerte de fanfară și muzică medievală, ateliere de meșteșuguri și benzi desenate de inspiraţie istorică, șezătoare, povești și legende locale, teatru pentru copii, spectacole de animaţie medievală - au rolul de a păstra vie o cetate aflată pȃnă de curȃnd în ruină, de a atașa comunitatea locală de acest loc cu conţinut cultural şi nu în ultimul rând de a promova din punct de vedere turistic Feldioara - o nouă destinaţie ȋn inima Romȃniei.

Cetatea Marienburg a fost restaurată ȋn perioada 2012-2017, fiind transformată dintr-o ruină părăsită ȋntr-o primă atracţie turistică cu program de vizitare ȋn localitatea Feldioara și, ȋn același timp, într-un spaţiu cu potenţial pentru găzduirea unor evenimente culturale. Proiectul îşi propune diversificarea ofertei cultural-turistice ȋn Judeţul Brașov, dar şi apropierea localnicilor, prin facilitarea participării gratuite la o serie de evenimente culturale care se adresează publicului de toate vȃrstele și pun ȋn valoare monumentul istoric ȋn sine, precum și elementele de patrimoniu local material și imaterial, inspirȃndu-se din acestea şi devenind tradiţie. Ȋn același timp, iniţiatorii proiectului îşi doresc să atragă vizitatori din ȋntreg judeţul Brașov, localnici şi turiști, evenimentele cu intrare gratuită fiind o formulă bună de promovare a obiectivului turistic deschis pentru public de doar 4 ani.

Ȋn cadrul proiectului, ȋn luna iunie, s-a desfășurat atelierul „Voluntari pentru Pace” ȋn parteneriat cu Liceul „Petru Rareș” din Feldioara, clasa de Prelucrarea lemnului, sub coordonarea prof. Călin Rușitaru. Obiectele create de elevi (scuturi, săbii și steaguri) vor ȋntregi costumaţiile de cavaleri teutoni purtate de ghizii voluntari ȋn cadrul evenimentului. În plus, elevii feldioreni vor susţine duminică ȋntre orele 15:00-17:00, atelierul „Scut pentru Pace”, ȋn cadrul căruia doritorii ȋși vor putea decora propriul scut ȋn miniatură, inspirȃndu-se din heraldica teutonă.

Proiectul beneficiază de finanţare ȋn cadrul Programului judeţean pentru finanţare nerambursabilă din bugetul propriu al Judeţului Brașov a proiectelor culturale pe anul 2022 – beneficiari de drept public. Astfel, din bugetul total al proiectului de aproximativ 20.000 lei, 15.000 lei sunt finanţaţi de Consiliul Judeţean Brașov, iar diferenţa de Primăria Feldioara.

Ȋn același timp, sâmbătă, 3 septembrie, se va desfăşura un alt eveniment cu tradiţie - Festivalul „Cavalerii Teutoni se ȋntorc ȋn Cetatea Feldioara” aflat la a X-a ediţie, finanţat exclusiv de la bugetul local al Comunei Feldioara, ale cărui momente din program sunt concentrate în centrul Feldioarei, în vecinătatea şi în curtea Bisericii Evanghelice.

Cu acest prilej, edificiul evanghelic va fi deschis vizitării.

Programul detaliat al evenimentelor este următorul:

Sȃmbătă, 3 septembrie 2022

9:00-19:00 Vizitarea celor 3 expoziţii din turnurile Cetăţii ȋn prezenţa Cavalerilor de Marienburg
11:00 Deschiderea oficială
11:00-11:45 Concert cu Fanfara de juniori Feldioara
12:00-13:30 Atelier de Benzi Desenate de inspiraţie istorică, cu Mihai Ionuţ Grăjdeanu, autor și profesor BD
15:00-18:00 Șezătoare la Feldioara
Atelier de meşteşug şi artă - Dantelă frivolité cu Violeta Karmen Roman
17:30-18:00 Recital tradițional de vioară și acordeon - Muzică din repertoriul românesc, săsesc și maghiar cu Duo Fortissimi

Duminică, 4 septembrie 2022

9:00-19:00 Vizitarea celor 3 expoziţii din turnurile Cetăţii ȋn prezenţa Cavalerilor de Marienburg
Animaţie medievală cu Mercenarii din Asserculis
10:00-14:00 Atelier de povești și legende cu scriitorii Elena și Emil Laurenţiu Drăgoi - Ȋntȃlnire cu cititorii
11:30-12:30 „Prȃslea Cavaler” - Spectacol interactiv pentru copii
13:00-14:30 Atelier de Benzi Desenate de inspiraţie istorică, cu Mihai Ionuţ Grăjdeanu, autor și profesor BD
15:00-17:00 Atelier „Scut pentru Pace”, cu elevii Liceului “Petru Rareș” Feldioara
Demonstraţie de meșteșug cu fierarul sas Hans Klein
17:00-17:30 „Gȃsca și scrisorile” - Farsă populară, spectacol de teatru de inspiraţie medievală
18:00-18:30 Muzică medievală la Cetate cu Cvartetul Fortissimi
19:00 Ȋnchiderea oficială - Paradă - Retragerea Cavalerilor

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 

Citește ziarul

Radio TexFm


Anunturi MyTEX
                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter