myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

BRAŞOV. O provocare pentru curiozitatea oricărui cititor

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Teoria evoluționistă propusă de Charles Darwin, moartea lui Dumnezeu anunțată de Friedrich Nietzsche și ipoteza mecanismelor inconștiente ale minții umane descrise de Sigmund Freud sunt doar câteva exemple ilustrative care au reconfigurat profund perspectivele asupra lumii în secolul XX, după ce au fost propuse și întâmpinate cu rezistență și controverse în secolul al XIX-lea. Culisele cristalizării acestor contribuții nu au cum să nu stârnească curiozitatea, nu au cum să nu se dovedească în sine incitante, ținând cont de caracterul vizionar al autorilor lor și de capacitatea de a-și păstra consecvența intelectuală în fața conservatorismului de la acele vremuri.
Tocmai de aceea cel mai cunoscut și popular roman semnat de psihiatrul american Irvin D. Yalom, „Plânsul lui Nietzsche” este, prin cadrul spațio-temporal în care se desfășoară, prin profilul protagoniștilor care îl populează un declanșator instantaneu al curiozității pentru orice cititor. Provocarea scriitoricească este însă proporțională (o temă ambițioasă presupune, evident un efort de creație pe măsură): să propui o istorie alternativă (adică o istorie a lucrurilor care ar fi putut să se întâmple) în care să împletești adevărul istoric documentat cu speculația imaginară, avându-i în centru pe Friedrich Nietzsche și pe mentorul lui Sigmund Freud, Josef Breuer, într-o desfășurare pilduitoare despre puterea și originile psihoterapiei este o misiune dificil de dus la bun sfârșit. E o misiune pe care Irvin D. Yalom a îndeplinit-o însă cu succes, dovadă stând interesul pe care cititorii îl manifestă și astăzi pentru romanul care a fost tradus în limba română acum mai bine de 10 ani și care încă se vinde la fel de bine în librării.
Poate mai mult decât în celelalte romane ale lui Yalom, în „Plânsul lui Nietzsche” se simte, dincolo de orice tehnici  și intervenții complexă pe care istoria psihoterapiei le-a dezvoltat ulterior, puterea relației în cadrul procesului terapeutic, asumarea ei imaginativă, plină de curaj și onestitate.
Sunteţi aşteptaţi să vă împărtăşiţi impresiile voastre despre acest roman astăz, începând cu ora 18.00, la o nouă ediție a Clubului de Lectură de la Librăria Șt. O. Iosif Brașov.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 02 Iun 2023
Euro   Euro   EUR   4.9633   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6099   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7790   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0913   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2599   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4361   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5377   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   133.7300   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeţi că şoferii RATVB vor intra în grevă generală?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter