myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 
 

BRAȘOV. Nu se mai pot tăia arbori la solicitarea cetățenilor fără acordul Fundației ProPark

  • Apreciez !Nu-mi place !-1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Primăria Brașov a încheiat un parteneriat - pe bază de voluntariat - cu Fundația ProPark, pentru gestionarea activității de întreținere a spațiilor verzi din municipiul Brașov.

Experții acestei fundații se vor implica atât în analiza solicitărilor de tăiere a arborilor, cât și în organizarea unor instruiri pentru angajații firmei care se ocupă de toaletarea arborilor, astfel încât rezultatul acestei activități să fie conform cu actualele norme de peisagistică.

Reprezentanții ProPark și-au arătat disponibilitatea de a sprijini activitatea de evaluare a arborilor pentru care se solicită tăierea, deplasându-se pe teren pentru a evalua fiecare situație în parte.

Din punctul de vedere acestei asociații, analiza va ține cont de mai multe criterii - pe lângă cele ale riscului pe care îl reprezintă starea acestor arbori și valoarea horticolă, care până acum erau principalele argumente ale experților primăriei - respectiv și de valoarea ecologică și comunitară a fiecărui arbore, mai ales că foarte mulți copaci au o valoare simbolică pentru locuitorii orașului. În prezent, sunt aproximativ 50 de cereri pentru tăiere de arbori.

Primarul Allen Coliban a explicat importanța implicării societății civile în luarea unor decizii care au impact asupra comunității, precum și necesitatea creșterii transparenței în aplicare deciziilor luate.

„Avem nevoie de a reconstrui credibilitatea, pentru că foarte mulți brașoveni reacționează puternic de câte ori apare o tăiere de arbori în Brașov, iar Primăria este datoare să facă aceste decizii mult mai transparente și să ne asigurăm că sunt cele mai bune. Aceste tăieri au ca scop asigurarea protejării cetățenilor, dar există de foarte multe ori suspiciuni legate de felul în care se intervine asupra vegetației, mai ales din punct de vedere al conservării biodiversității. Avem nevoie de sfatul și părerea unor specialiști ca să ne asigurăm de faptul că și din punct de vedere al prezervării biodiversității, decizia luată de inspectorii primăriei este cea corectă și optimă. Am oprit tăierile de arbori, executate în această perioadă, până vom avea o evaluare a listei de arbori propuși pentru tăiere de către experții echipei ProPark. Pe de altă parte, vom avea o instruire cu angajații firmei care ne execută toaletările, astfel încât serviciile lor să respecte normele de peisagistică și ghidurile existente elaborate de specialiștii din România”, a declarat Allen Coliban.

„Organizația noastră a dezvoltat un concept care se numește Eco-spații verzi, care își propune să vină cu o alternativă la actualul sistem de management al spațiilor verzi, într-o abordare ecologică.. De exemplu, în locul arborilor tăiați nu vom propune plantarea de specii exotice, care necesită combateri chimice și întrețineri de tot felul, și care se degradează foarte repede în timp, ajungând să fie tăiate, ci vom propune specii autohtone, mai adaptate climatului nostru, care fac față schimbărilor climatice”, a precizat Tiberiu Chiricheș, director executiv al Fundației Propark.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 02 Iun 2023
Euro   Euro   EUR   4.9633   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6099   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7790   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0913   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2599   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4361   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5377   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   133.7300   Scădere
Anunturi MyTEX

Credeţi că şoferii RATVB vor intra în grevă generală?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter